Wednesday 6 June 2012

KHAZANAH MAKANAN TRADISIONAL BAJAU SABAH


KHAZANAH 1

KIMA
Bajau Semporna/Kunak/Lahad Datu/Tawau/Sandakan

Bahan-bahan :
1 kg Kima
4 bawang merah
5 ulas bawang putih
2 sudu teh serbuk kunyit
3 lada merah besar
3 inci halia
4 sudu besar minyak masak
400ml air
Garam secukup rasa

Cara menyediakan :
Basuh dan bersihkan Kima dan celur dengan air panas untuk membuang bau. Potong kepada saiz yang dikehendaki. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng bahan-bahan yang ditumbuk sehingga wangi. Campurkan Kima dengan perasa. Hidangkan ketika masih panas.


The English Translation

Kima
Ingredients :
1kg giant clam meat
4 shallots
5 cloves garlic (pounded)
2 tsp turmeric powder (pounded)
3 big red chilies (pounded)
3 inches ginger (pounded)
4 tbsp cooking oil
400ml watersalt to taste

Method :Wash and clean clam meat and blanch in hot water to remove the smell.Cut into desired sizes.Heat oil in a wok and fry pounded ingredients until aromatic.Mix in the clam meat and seasonings.Servehot.



KHAZANAH 2
gambar hiasan 
(Ayam Masak Kelapa Parut) 
( Iranun , Kota Belud )

Bahan-bahan :
1.5kg Ayam (dipotong kepada 8 ketul)
3 cawan Santan (dipecah dari 1 biji kelapa parut)
10 sudu besar kelapa parut (ditumbuk)
8 cili putih (dibuang biji dan dipotong)
2 batang daun bawang (dipotong kepada 1 inci)
3 batang Serai (dititik)
1 bawang besar
6 sudu besar minyak masak
Garam dan bahan perasa
Bahan-bahan yang ditumbuk
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci kenyit hidup
10 biji cili merah

Cara Menyediakan :
Panaskan minyak didalam belanja dan goreng bahan-bahan yang ditumbuk dan bawang sehingga kekuningan. Masukkan ayam, serai dan kelapa parut yang ditumbuk. Gaulkan dengan sempurna. Kecilkan api dan campurkan santan, garam dan bahan perasa. Masak sehingga pekat. Masukkan daun bawang dan cili putih. Masak sehingga pekat. Masukkan daun bawang dan cili putih.
Gaulkan dan biarkan mendidih selama 2 hingga 3 minit. Kemudian bolehlah dihidangkan.


The English version

Piaren Ah Manuk(Chicken In Grated Coconut)

Ingredients :
1.5kg chicken (cut into 8 pieces)
3 cups coconut milk (extracted from 1 grated coconut)
10 tbsp grated coconut (pounded)
8 white chilies (seeded and halved lengthwise)
2 stalks local onions leaves (cut into 1 inch pieces)
3 stalks lemon grass (bruised)
1 big onion
6 tbsp cooking oil
salt and seasonings to taste
Pounded ingredients :
6 pcs shallots
3 cloves garlic
2 inch fresh turmeric
10 pcs red chillies

Method :
Heat oil in a pot and fry the pounded ingredients and onion until golden brown. Add the chicken, lemon grass and pounded grated coconut. Stir thoroughly. Lower the heat and stir in the coconut milk, salt and seasoning. Cook until the gravy almost thickens. Add the local onion leaves and white chilliest Stir and simmer for two to three minutes. Remove from heat and serve.



KHAZANAH 3
gambar hiasan
Daeng Semur (Ikan Tenggiri Masak Santan) 
( Bajau - Petagas )
Bahan-bahan:
1 kg Ikan Tenggiri
1 cawan kelapa parut (digoreng sehingga ke kuningan dan ditumbuk halus)
1 cawan santan (diperah dari 1/2 kelapa parut)
5 ulas bawang putih
2 bawang merah
10g lengkuas
2 batang serai
2 sudu besar serbuk jintan hitam
2 sudu besar serbuk jintan putih
2 inci kayu manis
1 kuntum cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 sudu besar gula
3 sudu besar air asam jawa
3 cili merah (dihiris)
2 sudu kecil garam
3 sudu kecil minyak masak

Cara Membuatnya :
Panaskan minyak dalam kuali dan goreng bahan-bahan yang dipotong hingga wangi. Masukkan jintan hitam, jintan putih, bunga lawang, cengkih dan kayu manis. Goreng diatas api sederhana selama beberapa minit sebelum mencampur santan, gula, garam dan air asam jawa. Biarkan mendidih selama 2 minit. Campurkan ikan, kelapa parut yang digoreng, cili dan bahan perasa. Masak sehingga kering. Kemudian keluarkan dan hias dengan bawang goreng.


The English version

Daeng Semur (Boiled Mackerel In Coconut Milk)

Ingredients :
1 kg mackerel
1 cup grated coconut (fried dry until golden brown and finely pounded)
1 cup coconut milk (extracted from 1/2 grated coconut)
5 cloves gralic (finely sliced)
2 shallots (finely sliced)
10g galangal (finely sliced)
2 stalks lemon grass (finely sliced)
2 tbsp fennel powder
2 tbsp cumin powder
2 inches cinnamon stick
1 pc clove
1 pc star anise
1 tbsp sugar
3 tbsp tamarind juice
3 red chilies (sliced)
2 tsp salt
3 tsp cooking oil

Method :
Heat oil in a wok and fry sliced ingredients till fragant. Add in fennel, cumin, star anise, clove and cinnamon. Fry over a slow fire for a few minutes before adding in the coconut milk, sugar, salt and tamarind juice. Simmer for 2 minutes. Add in the prepared fish with the fried coconut, chilies and seasonings. Continue to cook till quite dry. When ready, dish out into a bowl, garnish with fried shallots and serve.

Dipetik drpd malfianm ,khazanah Makanan  Tradisional Bajau Sabah 

By: MaWaR PuTiH

No comments:

Post a Comment